Норчия, Италия

Централният площад на Норчия
Ранно утро. Отварям очи и се осъзнавам, че отново съм в любимата Италия - La Bella Italia. Скачам в дрехите и слизам към фоайето на хотела. Въпреки че е около 7 сутринта, и за мое най-голямо щастие, един любезен господин е дежурен и с радост ще ме обслужи." Бонджорно" -  кима той и ме пита дали искам нещо.  "Естествено, че искам" - си мисля аз, "в Италия съм, сутрин е и имам огромна нужда от кафе". "Uno cappuccino" -  смоталявам бързичко и сядам в очакване на дозата си щастие. Ах, първата глътка е неземна. Нямам идея какво му баят на капучиното тук, но винаги става идеално. Изпивам първата чаша за около 30 секунди и си поръчвам втора - пристрастена съм, няма спор. На втората чаша капучино отделям по-голямо внимание и я изпивам бавно и с удоволствие. Уф, как лети времето. Вече е 8, а аз имам само два часа преди започването на обучението. Време е да поразгледам къде точно се намирам.
 

Норчия

Норчия е разположена в средата на Италия. Древното име на градчето е Нурсия, а градът е основан някъде около 5 в.пр.х. В наши дни Норчия наброява не повече от 5000 човека, но по римско време градът е бил процъфтяващ с повече от 50 000 души население. През вековете Норчия е преминавала от едни ръце в други, като се почне от племето на сабините, римляните, готите, ломбардите, Църквата, французите та до италианските крале.
из Норчия

В наши дни

В наши дни Норчия привлича многобройни посетители. Това се дължи на чисто италианския чар на градчето: малки улички, китни сгради, уютни ресторантчета, уникална архитектура (старият град е заобиколен от все още съществуващата крепостна стена). Дължи се и на славата на Норчия като град на трюфелите. Почти навсякъде се продават трюфели във всяка форма и опаковка. 

Норчия, магазинчета
Местните се гордеят с два исторически факта:
  • Тук е родена майката на  римския император - Веспасиан. Историята говори така - "Веспасиан имал скромен произход, бил родом от село и станал първият от фамилията си който влязъл в Сената." От Сената лека полека стигнал и до император. 
  • В Норчия е роден и св.Бенедикт, който е основател на най-стария западен манастирски орден. През 1964 папа Павел VI го обявява за патрон на всички светци в Европа. Благодарение на Правилото на св. Бенедикт  западното монашество получава организация, а тя позволява монасите да се осъзнаят като самостоятелна обществена сила. Докато сте в Норчия не пропускайте да посетите и катедралата посветена на светеца и да минете през мястото, на което е роден. 
  • св. Бенедикт

Според мен третото нещо, с което Норчия трябва да се гордее, е кухнята. Само като си помисля за манджата и се размазвам. Мога много да превъзнасям 22 те вида различна паста, която опитах през 6 дневния си престой там, но няма, защото  просто няма как да опиша вкуса, миризмата, текстурата и различните вкусови нишки във всеки вид. Не бих могла да подмина и уникалната пица с тиквички, чието пресъздаване не ми се отдаде в български условия. Едно мога да кажа- каквото и да ви сервират - от капучино, през лещата с дребна паста, наденичките от глиганско месо, заешките пържолки, домашно приготвен сладолед, ще е грехота да откажете.
саламите на Норчия са търсена стока, както и трюфелите! 

Как да стигнете.
Много пъти съм писала за Италия, така че ви оставям сами да се организирате. Чувствайте се свободни да прочетете всички статии на тема Италия. 


Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите