Ларнака, Кипър

хотелска гледка
В края на миналата година ми се случи да поживея 10 дена в Кипър. 99% от времето бях  на 7 км от Ларнака (бях по работа и не успях да огледам острова както трябва, всъщност май въобще, но имах възможността да се разходя из Ларнака и да се насладя на морето и гледките от  хотела, в който бях настанена.


И така малко за Ларнака:

История
Ларнака е основана, като бронзова колония, между 14-ти и 11-ти век преди новата ера. Тогавашното и име е Китион. Селището процъфтява като пристанище, благодарение на износа на мед и други метали добити в околността. През  450 г. пр. Хр някой си Кимон от Атина пристига в Ларнака, за да я покори, но преждевременно  умира извън градските стени. Странно защо, но негова статуя сега краси крайбрежната алея на града.  

Зенон от Китион е друга известна личност, чиято статуя краси Ларнака. Роден в Ларнака в 335 г. пр. Хр.Зенон е стоик философ, всъщност основател на стоицизма, и любимец на интелигенцията в Атина. Философията му е базирана на моралните идеи на цинизма, а стоицизмът поставя основен акцент върху добродетелта и мира в ума, постигнати чрез благопристоен живот съобразно природата.Зенон се е  самоубил на 98-годишна възраст, да му се чудиш защо? Сигурно стоицизмът му е дошъл в повече!

Следващият популярен герой от историята на Ларнака е Лазар, същият този Лазар, който Христос връща от мъртвите. Лазар е пренесъл  Християнството в Ларнака и се превръща в един от първите епископи на Кипър. Когато той умира за втори и последен път бива погребан в църква, която сега носи неговото име.

През 14 в, Китион приема името Салина заради близкото солено езеро. 2 века след това, през 16 век,  Салина са преименува на Ларнака, което на гръцки означава "ковчег". Градът вероятно получава името си в резултат на факта, че са открити множество древни гробници по това време. Въпреки многото открития, голяма част от археологическото богатство на Ларнака е изнесено от града през  управлението на Османската империя. По това време градът е важно пристанище и дом на редица сановници. Много от тях са били пратеници от чужди страни, като голяма част от тях са се правили на археолози и са си присвоявали ценните артефакти.

По-нова история
По време на  88-те години  британското владичество Ларнака постепенно изостава  в развитието си. Нямам идея дали някога е бил нещо особено, но истината е, че не успя да ме впечатли. Реално разгледах града за по-малко от час и не мисля, че съм изпуснала нещо. Едно от местата, които може би си  заслужава посещение е крайбрежната ивица на Ларнака - можете да пиете кафе на повече от 30 различни места и да бройкате хората, но това и в Пловдив може да се прави и то доста по-удачно. В Ларнака има и един регион, който е пълен с магазини, но цените са доста високи.

Почивки:
На няколко километра от Ларнака има множество хотелски комплекси, които са завзели почти цялата брегова ивица. В хотелът, в който аз бях настанена,обслужването беше много добро, но това не би могло да служи като отправна точка, защото той все пак бе 4 звезди.
Приятели ми казаха, че най-добрите плажове са около Агия Напа - пясъкът и морето били като на Малдивите. Цените също.

Храната
Храната, когато е приготвена добре е вкусна, но в по-малките и евтини заведения не е нещо особено - дори може да ви сервират крем карамел в пластмасовата кутийка, препържено пиле и пържени картофи, както и други странни работи по-скоро типични за Слънчев Бряг! 

П.С няма снимки щото ги изтрих без да искам :-) 



Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите