Будапеща, Унгария

Будапеща
Будапеща град на хълмове, минерални бани, прекрасни хора и горда история. Сигурно пак ще разочаровам някои хора, но няма как да не го кажа….Будапеща ми хареса 1000 пъти повече от Париж. Факт. Будапеща има особено очарование миришещо на романтика и история. Сградите, улиците, мостовете всички те са като произведение на изкуството слети в единство. Присъствието на реката разделяща града  му предава магическо настроение, особено привечер и рано сутрин.




улици Будапеща
улици Будапеща
Разходките из улиците на Будапеща са прекрасни по всяко време на деня и нощта. Вечер сградите са окъпани в светлини и са царствени до умопомрачение. През деня всички детайли изпъкват по-ярко и по-ясно, а очарованият пътешественик си мечтае за второ и трето посещение.
Жителите на Будапеща се представят, сами себе си, като негативни и лоши хора, но аз не забелязах чак толкова лошота и негативност. Оставям ги те да си се представят и да решават какви са,но в повечето случаи бяха доста учтиви, макар и незнаещи английски. Унгарският, за съжаление, не предоставя никакви условия да бъде разбираем за другоезичните и това е малък проблем, но след време и с това се свиква.
гледки Будапеща
Ако имате път към Будапеща не пропускайте:
1. Вечерна разходка из града - минете през Парламента, Базиликата, Chain bridge или мостът с лъвовете, разходете се из старата част на Буда (Castel district)
Chain bridge
гледки Будапеща
2. Дневна разходка из града. Градът при леката сутрешна мъгла е просто….нямам думи …вълшебен, колкото и да е тривиално.
гледки Будапеща
3. Задължително посетете една от многото минерални бани. Аз имах късмета да посетя най-голямата Шeшени, но казват, че и другите не са за пропускане.
минерани бани Будапеща
DSC07018
Как се стига до там
Лично аз не успях да намеря удобни полети и пътувах с автобус на отиване, и с влак на връщане. В интерес на истината нито един от споменатите начини на придвижване е прекалено ужасен, дори напротив. С автобус от Пловдив ми отне около 17 часа с всички спирки, а цената беше 105 лв в едната посока. С влак също е готино особено ако си вземеш спално купе. Ако си закупувате билета за влак от България ще ви излезе около 100 евро в двете посоки. Ако си купувате билет от Будапеща до България ви излиза 85 евро като трябва да смените в Белград, което не е лошо като идея защото можете да разгледате града за един ден. Това е от мен. Ако съм пропуснала нещо допълвайте или питайте!



Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите