10 места, които да посетим в Аржентина



Простряните от субтропическия север до субантарктическия юг земи на Аржентина обхващат голямо разнообразие от географски и исторически забележителности, които е трудно да обобщим на едно място, но днес ще направим опит да отделим десет от най-впечатляващите от тях.

Патагония с ледника Перито Морено

На първо място ще поставим символния за Аржентина ледник, който често можем да видим по брошурите и рекламните материали, представящи дестинация Аржентина – ледникът Перито Морено. Снимките не могат да уловят променящите се синьо-зелени оттенъци на леда, нито непрестанния шум и пукот, който се носи край бавно придвижващата се ледена маса. 


Пампасите

Увитите в пъстри шалове скотовъдци на Аржентина са най-често срещаните обитатели в Аржентинските пампаси – просторните полета, които обхващат сухи плата, езерни области и блатясали местности, сред които се изправят каменистите гърбове на скалите. Пампата е мястото, на което човек усеща кротката сила на равнината, пълна с живот и в състояние да изхрани своите обитатели за още много години напред.

Посетете Аржентина тази есен с екскурзията до Бразилия и Аржентина 
(24 ноември - 6 декември 2013) 

Асадос

Аржентинското барбекю или умението да се приготви сочно печено месо не случайно е една от забележителностите, символни за страната. Аржентинците са овладяли приготвянето на вкусно месо до съвършенство – дори разрезът на аржентинската пържола не е оставен на случайността, а е резултат от много години вещ опит в кулинарната магия на добрата храна.


Лами и викуня

Пухкавите южноамерикански лами и копринените козини на алпаките са в остовата на приготвянето на най-скъпите платове в света, по-скъпи и от най-качествената коприна.  Фината вълна, която стои в основата на най-скъпите мъжки костюми се изприда след много часове труд и подготовка. Тези необикновени животни, които не можем да видим по нашите ширини, можете да наблюдавате по склоновете на Андите. 

Седемте патагонски езера и водопадите Игуасу

Както и у нас, в Аржентина също могат да се похвалят със седем високопланински езера. Проблясващите им във изумрудено зелено и кобалтово синьо води омагьосват очите на пътешественика и са отлична дестинация за посещение с джип под наем, ако сте на екскурзия и почивка в Аржентина. 
 

Водопадите Игуасу, разположени на границата с Бразилия са най-посещаваната туристическа забележителност в района и в класическите обиколни турове и маршрути за пътешественици из Южна Америка. 


Сан Телмо, Буенос Айрес

Аржентинското танго – страстния танц можете да наблюдавате и да се включите лично, в по-големите градове на Аржентина, а когато сте в Буенос Айрес, непременно посетете един от най-старите квартали на града – Сан Телмо. Пълен с ресторанти, барове и антични магазинчета, кварталът предлага както клубове за аржентинско танго , така и спонтанни улични дансинги на които музиката увлича във вихъра си стари и млади.

Куева де лас манос – Пещерата на ръцете

Известна със своите с археологически и палеонтологически находки,  Пещерата на ръцете ще ви срещне с древни скални рисунки на ловни сцени, епизоди от бита и отпечатъци от човешки ръце, най-старите от които са нарисувани 9000 години пр.н.е. Куева да лас Манос е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.


Кебрада де Юмахуака

Проломът Юмахуака се намира до градче със същото име. Географски той е тясна долина, разположена сред стръмнините на Андите. Пътят на инките и ранното и населяване (преди повече от 10 000 години) привличат любителите на история и древни култури, а за останалите е достатъчно и природното великолепие, с което тя се слави.

Талампая

Национален парк Талампая също е част от забележителностите, вписани в списъка на Юнеско. На негова територия живеят необезпокоявани множество растителни и животински видове, сред които огромните кондори. Археолозите потвърждават наличието на достатъчно доказателства, че в древността районът е бил обитаван от динозаври. Скалите в парка са в специфичен оранжево-розов цвят.

Ла Бока

Пъстрият квартал на Буенос Айрес е водовъртеж от ярки цветове, с които са боядисани фасадите на къщите – при това, в най-разнообразни комбинации. Кварталът е бил обитаван от роби през колониалните времена, от италиански емигранти и местни артисти и всеки е допринесъл към неговия колорит. Освен място за артисти, Ла Бока е известна и с преклонението си пред футбола – друга легенда в Аржентина.
 

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите